ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι τόσο δημοφιλή τα κεριά;
Τα κεριά είναι πιθανώς από τα πιο απολαυστικά και οικονομικά προσιτά είδη πολυτελείας που είναι διαθέσιμα στον καθένα. Είναι όμορφα και μαγικά και προσδίδουν στο σπίτι χρώμα και άρωμα. Μπορούν να δημιουργήσουν ξεχωριστή ζεστασιά και ατμόσφαιρα και να φέρουν μια ξεχωριστή αίσθηση ηρεμίας και ευημερίας.

Πώς φτιάχνονται τα κεριά;
Παρόλο που η μοντέρνα τεχνολογία εισήγαγε μεγαλύτερες ευκολίες και έλεγχο ποιότητας στην κηροπλαστική, τα περισσότερα κεριά φτιάχνονται με την διαχρονική διαδικασία της τοποθέτησης βαμβακερού φιτιλιού στο κερί το οποίο μετά καλουπώνεται, βυθίζεται, εξωθείται, πιέζεται, διαμορφώνεται σε σχήμα κυκλικό, σχεδιάζεται ή συμπληρώνεται κατά το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος.

Πόσα είδη κεριών υπάρχουν και ποια τα συνήθη συστατικά τους;
Ένα κερί αποτελείται πρωτίστως από κερί και φιτίλι. Τα κεριά μπορεί επίσης να περιέχουν χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Τα βασικά είδη κεριού είναι τα αγιοκέρια, αναθηματικά, κεριά κολώνες (λαμπάδες;), κεριά σε βάζα ή δοχεία, κεριά τσαγιού (tealight), κεριά ζελέ, επιπλέοντα κεριά, κεριά εξωτερικού χώρου, πρωτότυπα κεριά, κεριά πολλαπλών χρήσεων, και κεριά γενεθλίων.

Τι είδος χημικής αντίδρασης συμβαίνει όταν καίγεται ένα κερί;
Όταν ανάβετε ένα κερί, η ζέστη της φλόγας λειώνει το κερί κοντά στο φιτίλι. Αυτό το λειωμένο ή υγρό κερί απορροφάται από το φιτίλι από τριχοειδή φαινόμενα.

Τι είδους κερί χρησιμοποιείται συνήθως στα κεριά;
Το πιο συνηθισμένο κερί είναι η παραφίνη. Κερί από μέλισσες, από σόγια, φοίνικα, ζελέ και συνθετικό κερί επίσης χρησιμοποιούνται. Διαφορετικά μίγματα αυτών των κεριών είναι επίσης δημοφιλή.

Πόση ώρα πρέπει να κάψω ένα κερί;
Ο μέγιστος χρόνος καψίματος του κεριού ποικίλει από κερί σε κερί ˙ ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Πάντα να σβήνετε το κερί αν η φλόγα πλησιάσει πάρα πολύ την βάση ή το δοχείο. Για να υπάρχει ένα ασφαλές περιθώριο, διακόψτε το κάψιμο του κεριού όταν απομένουν 2 ίντσες (5.08 εκ) ή ½ ίντσα αν πρόκειται για κερί μέσα σε δοχείο ή σε βάζο.

Τι προκαλεί το κάπνισμα του κεριού και τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω;
Ένα καλοφτιαγμένο κερί ουσιαστικά δεν καπνίζει όταν καίγεται κανονικά. Εντούτοις, αν το φιτίλι είναι πάρα πολύ μακρύ ή ένα ρεύμα αέρος ταράξει το σχήμα της σταλαγματιάς, μικρές ποσότητες καμένων μορίων άνθρακα (αιθάλης) θα φύγουν από τη φλόγα σαν ορατή φούντα καπνού. Όλα τα κεριά καπνίζουν αν η φλόγα ταραχτεί.Για να το αποφύγετε να ψαλιδίζετε πάντα το φιτίλι κατά ¼ της ίντσας πριν από κάθε χρήση και βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε τα κεριά μακριά από ρεύματα, ανοίγματα ή ρεύματα αέρος. Αν ένα κερί τρεμοπαίζει συνεχώς ή καπνίζει, δεν καίγεται κανονικά και θα πρέπει να σβηστεί. Αφήστε το κερί να κρυώσει, ψαλιδίστε το φιτίλι, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρεύματα στην περιοχή και μετά ξανανάψτε το.

Είναι ασφαλή τα αρωματικά κεριά;
Ναι. Όταν ένα κερί καίει, το κερί τραβιέται από το φιτίλι όπου καταναλώνεται από την φλόγα του κεριού για να παράγει ατμό νερού και διοξείδιο του άνθρακα. Η μόνη διαφορά με το αρωματικό κερί είναι ότι απελευθερώνει επίσης και μια μικρή ποσότητα αρώματος. Οι ονομαστοί κατασκευαστές κεριού χρησιμοποιούν μόνο αρώματα εγκεκριμένα για το κάψιμο του κεριού. Ελέγχουν επίσης προσεκτικά την προσθήκη αρώματος για να σιγουρέψουν την καθαρή και ασφαλή καύση του κεριού.

Αγαπώ τα αρωματικά κεριά. Γιατί δεν προσθέτουν περισσότερο άρωμα οι κατασκευαστές κεριού;
Υπάρχει μια ανώτατη ποσότητα αρώματος που μπορεί να προστεθεί στο κερί για να μπορεί να καεί κανονικά και καθαρά. Υπάρχουν αναφορές για κεριά φτιαγμένα στο σπίτι ή προϊόντα χειροτεχνίας που περιέχουν πάρα πολύ άρωμα ή άρωμα μη εγκεκριμένο για χρήση σε κεριά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την μη κανονική ή ασφαλή καύση των κεριών.

Είναι τα κεριά που βασίζονται σε φυτικό κερί διαλυτά στο νερό;
Όχι εξ ορισμού ένα κερί δεν διαλύεται στο νερό.

Τι θα έπρεπε να ξέρω για την ασφαλή χρήση των κεριών;
Τα κεριά είναι ασφαλή όταν καίγονται κανονικά, υπεύθυνα και σύμφωνα με τις οδηγίες του καταναλωτή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα αναμμένο κερί είναι ανοιχτή φλόγα κι έτσι πιθανός κίνδυνος φωτιάς αν δεν ελέγχεται προσεκτικά.

Όταν καίνε κεριά οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς τους βασικούς κανόνες ασφάλειας:
Διατηρείτε τα αναμμένα κεριά υπό επιτήρηση.
Ποτέ μην αφήνετε αναμμένο κερί χωρίς επιτήρηση.
Ποτέ μην καίτε ένα κερί πάνω ή κοντά οτιδήποτε μπορεί να πιάσει φωτιά.
Διατηρείτε τα κεριά μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
Ψαλιδίστε το φιτίλι στο ¼ της ίντσας πριν από κάθε χρήση.
Διατηρείστε τα κεριά μακριά από ρεύματα και ανοίγματα.
Χρησιμοποιείτε πάντα κατάλληλη βάση κεριού που είναι τοποθετημένη σε σταθερή επιφάνεια που αντέχει στη φωτιά.
Διαβάστε και ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή προσεκτικά.